RomaniArcha

Podpora vyhlásenia solidarity s Izraelom

K otázke vojny medzi Izraelom a arabským svetom, zastupovaným palestínsko-arabským neoficiálnym štátom Gaza vydalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky 15.11.2012 (jeden deň po oficiálnom začatí konfliktu) vyhlásenie, v ktorom sa vyjadruje o konflikte medzi Izraelom a pásmom Gazy neutrálne.

Romani Archa spolu s inými kresťanskými zbormi podporilo vyhlásenie solidarity s Izraelom.

Slovenský rezort zahraničia nemenuje vinníka súčasnej krízy, ale uvádza, že v konflikte ide o „reakciu ozbrojených skupín v pásme Gazy na zabitie vodcu vojenského krídla hnutia Hamas dňa 14. novembra 2012 a likvidáciu cieľov spojených s militantnými skupinami“. Ministerstvo zahraničných vecí sa následne (20.11.2012) pripojilo k všeobecnému vyhláseniu EÚ s výzvou na „ukončenie násilností medzi pásmom Gazy a Izraelom“.

Z toho je zrejmé, že SR ako malý štát nechce vyvíjať samostatnú iniciatívu v otázke vojenského stretu medzi Izraelom a jeho arabskými susedmi (momentálne s pásmom Gazy). Napriek tomu by však bolo morálnejšie, aby MZV SR zaujalo taký otvorený postoj ako iné krajiny (USA, Austrália, Kanada, Nemecko), ktoré našli odvahu označiť vinníka súčasného konfliktu a pomenovať agresora.

My, slovenskí kresťania, ktorým nie je ľahostajný osud a budúcnosť našej krajiny a morálny stav sveta, vyjadrujeme našu sympatiu voči štátu Izrael v jeho boji proti násiliu a terorizmu. Ohľadom aktuálneho konfliktu treba zdôrazniť, že na štát Izrael od začiatku roku 2012 do vypuknutia konfliktu vystrelili z pásma Gazy až 800 rakiet; vojenské zásahy zo strany Izraela mali za cieľ obranu civilného obyvateľstva pred útokmi Hamasu. Podobne ako v minulosti urobil Izrael maximum pre to, aby bol čo najmenší počet nevinných civilných obetí.

Preto považujeme za dôležité, aby vláda Slovenskej republiky, podobne ako vlády vyššie uvedených krajín, zaujala jasné stanovisko, že Izrael má právo na sebaobranu, tak ako všetky krajiny sveta. Chceli by sme ďalejpoukázať na to, že hnutie Hamas vôbec neuznáva právo Izraela na existenciu ani dvojštátne riešenie arabsko-židovského konfliktu v Palestíne. Militantní fundamentalisti vyvolávajú svojím násilím proti štátu Izrael a jeho civilistom reakciu, ktorá mala doteraz za následok stratu mnohých nevinných životov aj na strane palestínskych Arabov v pásme Gazy. Za nevinné obete teda nesie na prvom mieste zodpovednosť Hamas. Sme presvedčení, že právo na sebaobranu, ktoré je definované v medzinárodnom práve, sa vzťahuje aj na Izrael, ako to výslovne uvádzajú mnohé demokratické krajiny vo svojich vyhláseniach k súčasnému konfliktu.

Kresťanská Európa už raz, a síce pred druhou svetovou vojnou, tragicky mlčala a nezastavila šírenie antisemitizmu, kým to ešte bolo možné. Dnes sa taktiež šíri antisemitizmus, často pod rúškom antisionizmu. Preto považujeme za dôležité zdôrazniť, že v tomto boji sa zastávame štátu Izrael, ktorý ako jediný na Blízkom východe reprezentuje demokratické hodnoty, na ktorých je založená celá moderná Európa vrátane Slovenska. Sme presvedčení, že by vláda Slovenskej republiky mala v budúcnosti zaujať jasný postoj a nazvať vinníkov vinníkmi a sebaobranu sebaobranou; zároveň by v OSN nemala podporiť jednostranné vyhlásenie Palestínskeho štátu, ktoré by podľa nášho názoru neriešilo konflikt, ale naopak mohlo viesť k ďalším tragédiám a šíreniu nenávisti.

Kresťanské spoločenstvo Milosť Banská Bystrica K.s. Viera Zvolen
K.s. Milosť Martin K.s. Viera Bratislava
K.s. Milosť Brezno K.s. Viera Čadca
K.s. Milosť Žilina K.s. Viera Lučenec
K.s. Milosť Liptovský Mikuláš K.s. Poprad
K.s. Milosť Košice K.s. Spišská Nová Ves
K.s. Milosť Liptovský Hrádok Občianske združenie Archa Sereď
K.s. Milosť Nitra O.z. Romani Archa Spišská Belá
K.s. Milosť Prievidza O.z. Menóra Galanta
K.s. Milosť Žiar nad Hronom O.z. Zbor viery Vrútky
K.s. Viera Šaľa O.z. Hit Dunajská Streda

Vyšlo 29.11.2012 v tlačenom vydaní denníka Sme.